Vikten av god sömn

Att sova gott på natten är av största vikt av många orsaker. Säkerligen har alla någon gång drabbats av sömnbesvär.

Man vill gärna komma tillrätta med problemen men om man inte vet orsakerna är det inte lätt. En god sömn påverkar en mängd kroppsliga funktioner.

Påverkar hormonerna

Dåligt med sömn sänker nivåerna av tillväxthormon och ökar nivåerna av stresshormoner. Din vikt och riskerna för att drabbas av diabetes har med sömnen att göra. Hjärnans funktioner, bland annat minnet, stimuleras av god sömn och som du kanske känt blir du gladare.

Sömn

Konkreta påståenden: Fördelar med god sömn

  • Du får ett friskare hjärta.
  • Din inlärningsförmåga förbättras.
  • Strävar du efter att gå ned i vikt så förbättras dina chanser.
  • Ditt humör förbättras och stabiliseras.
  • Du blir mer sällan sjuk.

Sömnbehovet sett till mängden och längden är något som varierar från person till person. Generellt sett så brukar en vuxen person klara sig på sju timmar per dygn, men det varierar som sagt. När vi blir äldre så är det vanligt att vi klarar oss på så lite som fem timmar per dygn.

Olika kroppar kräver olika madrasser

Madrassen du sover på är det viktigaste instrumentet i den orkester som konserterar en god natts sömn. Känner du att madrassen inte är bra bör du genast byta och inte genomlida fler onödiga nätter med denna. Tveka inte utan ta genast reda på en bra säng och var madrassförsäljning finns.

Då man spenderar så mycket tid som man faktiskt gör i en säng så vill man förstås ha det rent och hygieniskt. Då ska man välja hygienmadrasser med ett unikt ytskikt som benämns Lentex. Hygienskiktet är flexibelt vilket medför att den ger avlastning av trycket, i samverkan med skumkärnan, som skapas av din kropp. Detta medverkar till att tryckskador inte uppstår. Vit färg bidrar till att lättare upptäcka smuts och därmed kunna avlägsna det, vilket hade varit svårare med en mörk yta.

Det finns även madrasser som är särskilt framtagna för att behandla tryck- och liggsår. Soft Euroflex är en hygienmadrass som har utvecklats till att förebygga och behandla värk som skapats av tidigare felaktiga sovställningar.

Madrasser av dessa sorter är speciellt bra för äldre och sjuka människor, som av naturliga anledningar kan vara både skörare och vissa gånger tillbringa en betydligt längre tid än vanligt sängliggandes.

Komfort

Det finns såklart fler element som spelar in när det kommer till att skapa den ultimata sömnupplevelsen. När det kommer till kuddar finns det en rad olika storlekar och material att välja mellan.

Det viktigaste är att du hittar en kudde du trivs med och som är skonsam för din nacke. Olika täcken skiljer sig kraftigt när de kommer till hur mycket det värmer. Se till att hitta ett som håller dig nog varm om natten, men som samtidigt gör att du slipper svettas alltför mycket. Det kan faktiskt vara läge att ha åtminstone två olika uppsättningar. Ett för sommarhalvåret och ett för vintern.

Var också noga med att sköta om dina sängkläder, med regelbundna tvättar och att byta ut eventuella delar som inte längre håller måttet.