Varför fotvård?

3594194-serious-physiotherapist-holding-the-foot-of-a-patient

Varför ska man gå till en fotvårdsspecialist? Vad kan de hjälpa dig med som du inte kan göra hemma?

Vi får alla förhårdnader under fötterna på grund av trycken vi lägger på dem när vi går. Detta blir ännu värre när vi har på oss dåliga skor som är platta och helt utan stöd för fötterna. En fotvårdsspecialist kan ta bort förhårdnaderna skonsamt och på rätt sätt så du inte drabbas av liktorn. Vid liktorn börjar den hårda huden pressas inåt istället för utåt, det leder till riktiga smärtor i foten varje gång du går.

Fotvårdsspecialisten kan också vara hjälpa dig med tånaglarna, och du får samtidigt en härlig pedikyr. Vi klipper ofta tånaglarna själv, men många gör det fel. Man klipper för kort eller rundar av tånaglarna för mycket riskerar man att få nageltrång. Det gör ont när man har skor på sig och kan ta lång tid att åtgärda.

Siste men inte minst är det bra att få en undersökning av sin gång. De kan se om du pronerar eller har väldigt platta fötter. Beroende på hur ditt steg är, behöver du olika typer av stöd för att korrigera din gång. Om du inte har rätt stöd för fötterna löper du risk att få ont senare i livet eller kroniska problem. Detta är extra viktigt att veta om du tränar mycket. Ju mer du belastar fötterna, ju bättre är det om du har en sula som är anpassad efter dina fötter.