Vanliga träningskrämpor

Vid träning är det vanligt att man då och då får lite ont någonstans, endera beroende på vanlig träningsvärk, lättare överansträngningar och ibland tyvärr också svårare skador. Här tar vi upp några av de vanligaste krämporna.
Smärta

Benhinneinflammation

De allra flesta som hållit på med jogging så har någon gång upplevt en smärta vid underbenets insida, koncentrerad vid skenbenet cirka 15 centimeter ovanför den inre fotknölen. Detta är benhinneinflammation. Det brukar ofta ge sig efter några dagars vila, men är man inte försiktig så kan benhinneinflammation rentutav bli kronisk.

Enligt fotvårdssajten Akilles Fotvård så är benhinneinflammation en överbelastningsskada som på sikt kan leda till att man inte kan motionera alls om man inte finner orsaken till varför problemen uppstår. Det brukar vanligen vara underlaget, skorna, träningsmängden pronation med mera som är orsaken till denna krämpa.

Träningsvärk

Man trodde länge att träningsvärk berodde på bristningar i muskelfibrerna som när de läker ihop av sig själva skapade en känsla av ömhet och smärta. Men ny forskning visar att det handlar om en förstärkning av muskelfibrerna. Kroppen förbereder sig helt enkelt för mer träning när den utsatts för den tidigare prövningen. Hur mycket träningsvärk man får och hur ont den gör beror på hur hårt, länge och vad du tränar.

Bästa sättet att undvika träningsvärk i så stor utsträckning som möjligt är att värma upp ordentligt för att redan när du börjar träningen av aktuell muskel ha god blodgenomströmning i muskeln.

Kramp

Kram kan bero på flera olika saker beroende på kroppens förutsättningar. Är du dåligt tränad så ökar risken för kramp, samma sak om man är dåligt uppvärmd eller har brist på järn eller om det är kallt. Den kramp man brukar se fotbollsspelare på elitnivå få, beror oftast på vätskebrist, då de näppeligen är dåligt tränade. Vid kramp så blir muskeln helt spänd och det kan göra mycket ont – det du ska tänka på är att inte massera för att det ska mjukna, det brukar i regel bara förvärra smärtan.