Toughest – En rejäl utmaning

”Toughest”, terrängbanan med tillhörande hinder, har på kort tid satt sina klor i träningsintresserade svenskar som inte räds en riktig utmaning. Loppet lockar både tävlingsutövare och glada amatörer, alla med målet att ta sig runt banan på så kort tid som möjligt.

Toughest är namnet på en terrängbanetävling med medföljande hinder som ger varje deltagare en ordentlig utmaning att sätta tänderna i. Banans längd är hela 8 kilometer och under distansen ska inte mindre än 40 stycken hinder besegras. I vissa fall tillåts deltagare utföra straffrundor antingen före eller efter de prövat hindret, men det absolut bästa är alltså om man klarar varje hinder som banan har att erbjuda.

Alla medverkande i Toughest går automatiskt med i den individuella tävlingskategorin när de registrerar sig för att vara med i tävlingen. För de som verkligen strävar efter pallplatser, finns en elitgrupp av medverkande som tar allt några steg extra och pressar sig själva till det yttersta genom banan. Det är också möjligt att tävla i lag på ett minimum av fyra deltagare. Här hittar man olika klasser som mixade lag där minst en deltagare utan båda könen måste finnas med i laguppställningen, en ren klass för bara herrlag och en för kvinnliga lag. Utöver det finns också en klass för öppna lag, där man fritt får mixa precis som man vill, men där man då kliver ur lagtävlingen och inriktar sig mer på att ha roligt tillsammans.

Det är viktigt att alla som ställer upp i tävlingen utrustat sig på bästa sätt. Ett par bra skor är till exempel ett måste, för att ha bra kontroll och inte halka och slå sig. Ett par vanliga löparskor fungerar här alldeles utmärkt, så länge de sitter bra på foten och ger dig stabilitet. Det är även bra att ha oömma kläder inför tävlingsdagen och att möjligtvis använda en tunn handske som både skyddar och hjälper till med extra friktion i några utav tävlingsmomenten.