Säg nej – och väx som människa

känslosam man

För många är det ett invant beteende att alltid säga ja till allt, oavsett vad vi själva vill eller vad det gäller. Anledningen till det är ofta en rädsla för vad andra ska tycka om oss eller för att vi är rädda för konflikter. Det är viktigt att lära sig sätta gränser av flera olika anledningar. Bland mycket annat är det bra för din personliga utveckling, tron på dig själv samt inte minst för att minska på stressen.

Sök professionell hjälp

Ibland kan det vara svårt att komma till botten med problemen på egen hand och då kan det vara bra att ta hjälp av ett proffs. Många diplomerade coacher erbjuder hjälp i Stockholm och andra storstäder. För samtalsterapi i Stockholm kan du förslagsvis kontakta Charles Sandström som har mycket erfarenhet av personlig utveckling. Med hjälp av en coach är det lättare att få andra perspektiv.

Sluta undvika konflikter

Som det går att läsa i en artikel på MåBras hemsida kan det i längden vara skadligt att aldrig säga ifrån. Eftersom alla är olika är det omöjligt för oss att vara överens om allt med alla. När du flyr från alla konflikter leder det ofta till att du får sämre självkänsla och självförtroende. Det är inte lätt att förändra ett beteende som du kanske har lärt dig sedan du var barn. Många har fått lära sig av sina föräldrar att inte vara bråkig utan hellre släta över såväl stora som små problem. Sedan finns det de som har dåliga erfarenheter och har blivit illa behandlade när de har sagt ifrån.

Se konflikter som något positivt

Om du ser konflikter som en möjlighet till personlig utveckling tar du bort synsättet att de är något negativt. Börja ta konflikter och känn efter hur det känns, men välj att göra det i de situationer som är viktiga för dig. Du kommer säkert märka att din självkänsla förändras till det bättre.