Kreatintillskott

KreatinVi skrev tidigare en liten förklaring till vad kosttillskott egentligen är för något. Nu tänkte vi berätta lite om några av de vanligaste kosttillskotten som används vid träning och vad dem är till för. Nu är det dags för kreatintillskott.

För att läsa vår artikel om proteintillskott, klicka på länken.

Vad är, och gör kreatin?

Kreatin är ett annat av de mest använda kosttillskotten bland personer som tränar och utövar idrotter och andra aktiviteter som kräver viss explosivitet. Till skillnad från proteintillskott så är det många som inte riktigt vet vad kreatin egentligen är för något, och kan förklara vad det egentligen gör. Vi ska göra ett försök.

Kreatin är något som kallas en fosfatförening som finns i våra muskler naturligt och fungerar i sig som en energigivare. Vi får det i oss via maten, det finns i all fet fisk och i kött. Innan kroppen kan använda det som energi så måste energin omvandlas till ett ämne som kallas för ATP, adenosintrifosfat. ATP är något som kroppen använder vid uppstart och upptrappning av fysisk ansträngning och vid hårdare träning så räcker våra förråd i cirka 10 sekunder innan det måste återbildas. Detta tar dock lång tid, och sker genom nedbrytning av kolhydrater och fett, och det är här vi finner själva orsaken till behovet att inta kreatin som tillskott.

För problemet är att det krävs oerhörda mängder kött och fisk för att kunna bilda nytt kreatin/ATP så pass snabbt att vi snart kan dra nytta av det igen. Det innebär alltså att om vi tillför kreatin förutom genom kosten så ger det en prestationsökning när vi utsätter kroppen för arbete som är intensivt och explosivt under en kort period. Kreatintillskottet är till för att öka den totala mängden kreatin i muskeln och därmed återuppladda ATP för att kunna nyttja detta vid träningen.

Kortfattat om kreatin:

  • Cirka fem gram rekommenderas att tillsättas kroppen per dag efter att man gjort en så kallad ”uppladdningsfas”.
  • Kreatin höjer prestationen vid högintensivt arbete.
  • Kreatintillskott finns i flera olika utföranden där det endera är för sig, eller är kombinerat med andra preparat.