Kort om kosttillskott

Något som inte sällan väcker debatt är kosttillskott och om det är något bra eller dåligt för hälsan. Vi tänkte reda ut några begrepp och ge vår syn på saken.
Kosttillskott

Vad är kosttillskott?

Först och främst kan vi ta och reda ut vad kosttillskott egentligen är för något. Vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som säljs i koncentrerad form i exempelvis tabletter, pulver eller kapslar är det man kallar för kosttillskott. Kosttillskott är som det låter till för att komplettera din vanliga kost, endera för att du ska få i dig tillräckligt, eller för att du ska få i dig lite extra av något specifikt.

Vad är bra kosttillskott?

Att säga vad som är bra kosttillskott är en fråga som definieras av vad du anser vara bra. Något som fungerar kortsiktigt, något som är hälsosamt eller något som har tillverkats enligt ekologiska föreskrifter.

Regler för kosttillskott

Föreskrifter för kosttillskott har faktiskt inte funnits längre än sedan 2005 skriver man på Livsmedelsverkets hemsida. Detta innebär att innan detta så var kontrollen rätt så dålig på kosttillskott, vad de innehöll samt eventuella skadeverkningar. Men sedan 2005 finns alltså föreskrifter som Livsmedelsverket tagit fram utifrån EU-direktiv. I dessa föreskrifter så har man en definition av kosttillskott samt regler för vilka vitaminer och mineraler som tillåts ingå. Här finns även föreskrifter för hur kosttillskotten ska märkas och vad som måste stå på förpackningen.

Föreskrifterna tycks dock ännu inte vara fullkomliga då man också skriver att det kommer att utarbetas fler föreskrifter, exempelvis om minimum- eller maximumhalter av vissa ämnen. Ett tips från oss är att handla från företag som du vet är seriösa och har ett gott rykte om sig.

Vad kan det hjälpa mot?

Kosttillskott finns för det mesta. Den vanligaste sorten är en blandning av flera vitaminer och/eller mineraler i ett och samma piller så man endast behöver ta en eller två om dagen. Då kan man vara säker på att man får sin dagliga dos med A-, C- och B-vitaminer, till exempel.

Sedan finns det andra kosttillskott som är bra för vissa saker, om man lider av vissa besvär. Majoriteten av kvinnor lider exempelvis av järnbrist och behöver kosttillskott eftersom det är svårt att få i sig allt järn genom kosten. Folsyra är ett bra tillskott om man vill öka fertiliteten och sina chanser att bli gravid. Sedan finns det tabletter riktade mot män som ska undvika för mycket järn, samt kan behöva extra zink för testosteronet.